Stichting Hubi & Vinciane
September 2020

Editoraal

Een nieuwsbrief later constateren we dat COVID-19 de mensheid in haar wurggreep blijft houden. In tegenstelling tot de andere continenten lijkt Afrika niet te bezwijken. Het onafhankelijke digitale weekblad Le journal du développement vermeldt op 10 september 2020 voor heel Afrika 1.321.736 geregistreerde besmettingen en een sterfte van 31.902. In tegenstelling tot Zuid-Afrika, met 50% van de Coronasterfte op het Afrikaanse continent, valt op dat kleine landen als Benin en Togo de pandemie betrekkelijk goed beheersen.

>>> lees verder
Voor iedere Beninse vrouw een bananenboom !
In het najaar 2017 is de Stichting Hubi & Vinciane gestart met de introductie van bananenteelt in de dorpen van de regio Borgou. Dit project is zeker een groot succes. Het werd mogelijk gemaakt onder meer dankzij de financiële steun van de Stad Leuven.
>>> lees verder
FOTODAGBOEK - De garde-malades
Benin - zoals in veel Afrikaanse landen - zorgen ‘garde-malades’ (ziekenwakers) voor de patiënt. De Stichting heeft al veel geïnvesteerd in de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van de gardes-malades. Mede dankzij een donatie van de provincie West-Vlaanderen in 2017 is het gelukt om voor hen kook-, was- en slaapgelegenheden te bouwen.
>>> lees verder
Interview over de ‘garde-malades’ in Benin
Een gesprek met onze medewerktster Antoinette over de zorgen van ‘garde-malades’ voor een patient.
>>> lees verder
Huwelijksgebruiken in Benin
In tegenstelling tot het westerse systeem is het huwelijk in Benin niet alleen de zaak van twee personen die willen trouwen, maar de vereniging van twee gezinnen die beslissen over het leven als koppel voor hun kinderen.
>>> lees verder
Project – Elke school heeft zijn eigen drinkwaterput
De Stichting heeft sinds 2019 een project om drinkwater te voorzien in al haar partnerscholen. Zo konden we 7 van de 22 ontbrekende putten boren. 
>>> lees verder
Ondervoeding in Benin: de getuigenis van ouders wiens kinderen genezen zijn dankzij de Stichting
Mijn man en ik danken de Stichting voor het redden van het leven van onze kinderen dankzij het ondervoedingsproject in onze gemeente. Ik moedig hen aan om dit project ook in de andere gemeenten voort te zetten om kinderen te redden.
>>> lees verder
Dankzij onze gulle gevers en sponsors: niet één maar twee volle containers voor Benin!
Na de container van eind april zijn er in augustus niet één, maar twee bomvolle containers richting Benin vertrokken. Ondanks Corona hebben we weer heel wat sponsors en gevers bereid gevonden om onze hospitalen en scholen te steunen.
>>> lees verder
Honingproject in Sokounon: op weg naar biologisch voedsel
In de Beninese traditie is honing vooral bekend als medicijn. Zo wordt het gebruikt voor zijn genezende kracht bij wonden, wordt het gebruikt om koorts te verminderen en om het gebit bij zuigelingen te vergemakkelijken (door honing op het tandvlees aan te brengen).
>>> lees verder
Consumptie van geitenmelk in Benin: een interessante piste !
De agro-pastorale boerderij van SOKOUNON draagt bij tot de verbetering van de voeding van de bevolking door middel van de consumptie van zuivelproducten. Dankzij het fokprogramma voor melkgeiten is de boerderij in staat om yoghurt te produceren en die beschikbaar te stellen aan de bevolking.
>>> lees verder
De strijd tegen ondervoeding via een multisectoriële aanpak
Ondervoeding is een van de grote problemen die ontwikkelings-landen blijft teisteren, ondanks de vele inspanningen om ze uit te roeien. De Stichting voert al enkele jaren een synergie uit tussen de sectoren onderwijs, gezondheidszorg en landbouw voor een effectieve bestrijding van ondervoeding bij kinderen.
>>> lees verder
Prachtig initiatief van Materialise!
Het bedrijf Materialise viert zijn dertig jarig bestaan wel op een heel erg originele manier. De missie van het bedrijf stelt expliciet dat zij voor een betere en gezondere wereld willen gaan.
>>> lees verder
Geen Corrida in Leuven dit jaar

De organisatoren van de jaarlijkse eindejaarscorrida lieten ons weten dat de editie van 2020 jammer genoeg niet zal plaatsvinden. Wegens het coronavirus kunnen zij de veiligheid van de deelnemers onvoldoende garanderen.

Maar niet getreurd. Onze Stichting werkt aan een alternatief en – wees gerust - het blijft sportief. Stop die loopschoenen dus niet te ver weg. En hou jullie mailbox en social media in het oog! In oktober volgt meer informatie over ‘Bijbenen voor Benin 2020’.

Giften gedaan in 2020 tot 60 % aftrekbaar!

Om de non-profitsector tijdens de coronacrisis te ondersteunen besliste de federale regering om de belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in 2020 te verhogen van 45 naar 60 procent.

Dat betekent concreet dat een gift van 40 euro je in werkelijkheid maar 16 euro kost. 24 euro recupereer je immers via de belastingen. Zo betaal je maar 40 euro voor een gift van 100 euro en 100 euro voor een gift van 250 euro.

Dat is dus goed nieuws voor iedereen die onze Stichting een warm hart toedraagt!
Jouw gift zal je immers minder kosten!

Steun ons vandaag met een storting op rekening:
BE14 7865 8929 4683

 

Of scan en doe uw storting
met Payconiq by Bancontact.

 
Publicaties
>>> alle nieuwsberichten
>>> alle nieuwsbrieven
pdf-versie van de nieuwsbrief
Follow us
 
Contact
>>> info@hubi-vinciane.be
>>> heeft u een vraag?

Vervolg van het EDITORIAAL

Reden om optimistisch te zijn. Maar tegelijk alert blijven. Onvermoede dreigingen komen om de hoek kijken. Volgens schattingen van UNICEF en de WHO is de kindersterfte onder de vijf jaar in 2019 wereldwijd gedaald tot 5,2 miljoen, het laagste punt ooit in vergelijking met 12,5 miljoen in 1990. Echter, hun recente onderzoekingen leren dat de COVID-19-pandemie in 2020 zal leiden tot grote verstoringen van de gezondheidszorg die decennia van vooruitgang ongedaan maken. Daarnaast is het risico groot dat autoritaire leiders hun onmacht om de gezondheidscrisis doeltreffend aan te pakken trachten te verhullen door het publieke debat de mond te snoeren, zondebokken aan te wijzen en verder niets te doen. Kinderen, jongeren en andere kwetsbare mensen zijn daar de eerste slachtoffers van.

Benin doet het in de gegeven omstandigheden goed. Meer dan ooit zijn de verbondenheid van de Stichting met dit land en de samenwerking met zijn dynamische bevolking van kapitaal belang. De kleinschalige projecten op de gebieden van gezondheidszorg, voedselwinning en vorming die deze Nieuwsbrief heel concreet belicht, stemmen hoopvol. Laten we samen met de Beniners waakzaam blijven. Het onvoorspelbare virus gunt ons weinig ruimte om te manoeuvreren.

 

Prof. Dr. Marc Vervenne
Voorzitter Stichting Hubi & Vinciane
Ererector KU Leuven

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kan u zich hier uitschrijven.

We gebruiken uw mailadres voor de Nieuwsbrief, om activiteiten aan te kondigen of om fiscale attesten te bezorgen. In principe volstaan uw naam, voornaam en mailadres als gegevens. Voor het fiscale attest moeten we ook uw adres kennen. Wij bewaren deze gegevens op een beveiligde computer voor de termijn door de wet vereist. Wij geven deze gegevens nooit door aan derden. Uiteraard kunt u op elk gewenst moment uw gegevens inzien, aanpassen of schrappen: rechtsreeks voor het ontvangen van digitale informatie of via een bericht aan info@hubi-vinciane.be voor de gedrukte informatie.

Onze Privacyclausule vindt u op onze website (privacy disclaimer) en daarin staat vermeld welke informatie we over u hebben, hoe we deze gebruiken en welke rechten u heeft. 

Copyrights & copy: Stichting Hubi en Vinciane 2020 - Stichting van Openbaar Nut - Alle rechten voorbehouden