Is deze mail niet goed leesbaar, bekijk hem dan in uw browser
Stichting Hubi & Vinciane Nieuwbrief
December 2020
Start van de challenge
zaterdag 5 december om 13 uur aan het Stadskantoor in Leuven
Op zaterdag 5 december om 13u werd in Leuven het startschot gegeven voor de sportieve fundraising challenge van de Stichting. Een delegatie van vier lopers (Covid-maatregelen !), verscheen aan de start: Carl Devlies, schepen van de stad Leuven, Marc Vervenne, ere-rector KU Leuven en voorzitter van de Stichting, Geert Molenberghs, professor bio-statistiek en Corona-expert, en Pascale Van Assche, afgevaardigd bestuurder. Lies Corneillie, Schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid, gaf de start. De eerste meters van de afstand van de 14.600 km (Leuven – Parakou en terug) werden ter plaatse afgelegd.
Volg het hele gebeuren op de voet via onze site of via de sociale media !
>>> Bekijk hier de eerste foto's van onze challenge
>>> Bekijk ook een video van dit start-event
Facebook LinkedIn Instagram YouTube Twitter  
Line
Bijbenen van 5 tot 27 december!

Doe mee aan onze sportieve fundraising challenge en help ons geld in te zamelen voor ons project ‘Zuiver water voor de school’.

Loop, fiets of wandel en sprokkel kilometers op onze gezamenlijke virtuele reis van Leuven naar Parakou in Benin én terug. En draag ook financieel je steentje bij!

  • Handenwassysteem ‘tippy tap’ - 20 euro
  • Sensibiliseringscampagne voor één school - 50 euro
  • Bijdrage aan een toilettenblok (kost 1000 euro) - 100 euro
  • Bijdrage aan een waterput (kost 7000 euro) - 250 euro

QR-code

>>> meer info en inschrijven op onze website

Scan de QR-code
of stort je bijdrage op BE14 7865 8929 4683
met vermelding van ‘Bijbenen’ en je naam.

Vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest. En denk eraan dat je giften in 2021 uitzonderlijk een belastingvoordeel van 60 % opleveren. Zo betaal je maar 16 euro voor een gift van 40 euro, 40 euro voor een gift van 100 euro en 100 euro voor een gift van 250 euro!

Line

Zuiver water voor de school
Zuiver water voor de school!
Zonder zuiver water kun je niet leven. Jammer genoeg hebben heel veel Beniners vandaag de dag nog geen toegang tot zuiver water. Dat maakt het voor hen heel moeilijk of zelfs onmogelijk om de nodige hygiêne toe te passen. En dat gebrek aan hygiëne leidt dan weer tot ziektes en gezondheidsproblemen zoals diarree en zelfs buiktyfus.
>>> lees verder
Line
Fotodagboek
Fotodagboek
De positieve impact van onze investeringen
Het hospitaal Saint-Martin de Papané heeft een belangrijke betekenis voor onze Stichting. Het is niet alleen één van onze twee belangrijke partnerhospitalen, maar het is ook het hospitaal dat Hubi destijds als chirurg in opleiding coördineerde.
>>> lees verder
Line
impact van COVID-19
De impact van COVID-19 op verschillende sectoren in Benin
De corona pandemie blijft wereldwijd slachtoffers maken. In Benin zijn ongeveer 3.000 gevallen van infectie geregistreerd met bijna 45 sterfgevallen na acht maanden. Ondanks deze relatief lage cijfers heeft de gezondheidscrisis een negatieve impact op verschillende bedrijfssectoren.
>>> lees verder
Line
Professor Toko
Interview met Professor Toko
Professor Ibrahim Toko is docent aan de Faculteit Agronomie van de Universiteit van Parakou en directeur van het onderzoekslabo voor aquacultuur en aquatische eco-toxicologie.
>>> lees verder
Line
Benin beter begrijpen
Virtuele conferentie “Benin beter begrijpen”
Op 22 oktober organiseerde de Stichting haar allereerste virtuele conferentie “Benin beter begrijpen” met professor Marc Poncelet van ULiège als spreker.
>>> lees verder
Line
schenk- of erfbelasting
Geen schenk- of erfbelasting meer
De Stichting betaalt vanaf 1 juli 2021 geen schenk- of erfbelasting meer op giften of legaten van personen die in Vlaanderen wonen. En dat is uiteraard goed nieuws voor ons! De nieuwe maatregel van de Vlaamse Regering maakt dat wij jouw schenking of legaat voor de volle 100 % kunnen investeren in onze werking en projecten. Zo kun jij echt het verschil maken voor ons.
>>> lees verder
Line
Containers
Containers zijn toegekomen!
Na een kleine drie weken op zee, de complexe maar snelle afhandeling met de douaneautoriteiten, en een dagreis over de weg van de havenstad Cotonou naar Parakou zijn de twee containers met materiaal op hun eindbestemming toegekomen. Het was alle hens aan dek om het materiaal er zo snel mogelijk uit te halen zodat de lege containers terug naar de haven konden vertrekken.
>>> lees verder
Line
Trooper
Schenk zonder het zelf te merken!
Hoe kan dat? Wel, via ‘Trooper’. Trooper is een platform dat verenigingen en stichtingen verbindt met maar liefst 600 winkels of partnershops.
>>> lees verder
 
Publicaties
>>> alle nieuwsberichten
>>> alle nieuwsbrieven
Line
Doneer
Line
Nieuwsbrief
pdf-versie van de nieuwsbrief
Line
Follow us
Facebook LinkedIn Instagram YouTube Twitter E-mail  
Line
Contact
>>> info@hubi-vinciane.be
>>> heeft u een vraag?
Line

Editoraal

Weer een nieuwsbrief later is het ‘nieuwe coronavirus’ nog niet getemd. Terwijl de wereld wacht op een vaccin, is de infectieziekte in opmars. Het blijft opvallend dat het virus harder toeslaat in het ‘Globale Noorden’ dan in het ‘Globale Zuiden’. Voor het Afrikaanse continent zijn de gemeten besmettingen en sterftecijfers nog steeds vrij laag. Kijk naar Benin en buurlanden, zoals Burkina Faso, Niger en Togo.

Hoe komt dat?

Het ‘globale’ verschil heeft niet te maken met onderrapportage. Wetenschappers zoeken naar andere verklaringen, die echter niet verder reiken dan voorzichtige hypotheses. De leeftijdsopbouw van de bevolking in Afrika is een belangrijke factor. Het coronavirus heeft het meeste vat op oudere mensen. Daarnaast lijken factoren zoals klimaat, verworven immuniteit, erfelijkheid en gedrag een bevoordelende rol te spelen. Een recente studie stelt zelfs dat het globale noorden zo clean geworden is dat het immuunsysteem van mensen er niet meer wordt uitgedaagd.

Uit het voorgaande mogen we niet voortvarend besluiten dat Afrika de pandemie goed zal doorstaan. Tal van onvoorspelbare factoren spelen een rol in de verspreiding van het virus. Een recent artikel in Knack (oktober 2020) wijst er terecht op dat de echte uitdaging voor Afrika gelegen is in de secundaire effecten van COVID-19. Het betreft de verstoring van het sociale en het economische leven, en vooral het blokkeren van de gezondheidszorg door het achterblijven van vaccinatieprogramma’s dat de Afrikaanse bevolking ten prooi geeft aan verwoestende ziektes, zoals malaria en tuberculose.

In het licht van bovenstaande overwegingen krijgt de Stichting nieuwe impulsen om door te zetten in haar samenwerking met de bevolking van Benin. De acties en reflecties die deze Nieuwsbrief ons voorhoudt, maken dat aanschouwelijk.

 

Prof. Dr. Marc Vervenne
Voorzitter Stichting Hubi & Vinciane
Ererector KU Leuven

Prof. Dr. Marc Vervenne

Line
Line

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kan u zich hier uitschrijven.

We gebruiken uw mailadres voor de Nieuwsbrief, om activiteiten aan te kondigen of om fiscale attesten te bezorgen. In principe volstaan uw naam, voornaam en mailadres als gegevens. Voor het fiscale attest moeten we ook uw adres kennen. Wij bewaren deze gegevens op een beveiligde computer voor de termijn door de wet vereist. Wij geven deze gegevens nooit door aan derden. Uiteraard kunt u op elk gewenst moment uw gegevens inzien, aanpassen of schrappen: rechtsreeks voor het ontvangen van digitale informatie of via een bericht aan info@hubi-vinciane.be voor de gedrukte informatie.

Onze Privacyclausule vindt u op onze website (privacy disclaimer) en daarin staat vermeld welke informatie we over u hebben, hoe we deze gebruiken en welke rechten u heeft. 

Copyrights & copy: Stichting Hubi & Vinciane 2020 - Stichting van Openbaar Nut - Alle rechten voorbehouden.

Line