Is deze mail niet goed leesbaar, bekijk hem dan in uw browser
Stichting Hubi & Vinciane Nieuwbrief
September 2021

Editoriaal

Al maanden domineert COVID de nieuwsbulletins. Daar kunnen we nu eenmaal niet omheen, ook niet in dit editoriaal.

Naast de impact van de pandemie krijgen we informatie over de vaccinatiegraad. Dat ‘nieuws’ spitst zich toe op eigen land, wat vaak leidt tot regionale navelstaarderij. De vaccinatiecampagnes hebben vaart genomen. Niet zo voor het Afrikaanse continent. Afrika haalt met moeite 10%. Het is dramatisch dat in de DR Congo 0.01% van de bevolking een eerste vaccin heeft gekregen. In Bénin met moeite 2%. Het kan ook niet anders want het ontbreekt Afrika aan een half miljard vaccins. En dan bedenken dat China al één miljard mensen volledig heeft gevaccineerd en wij bezig zijn over “een derde prik”. Overvloed botst met tekort.

>>> lees verder

Line

plant bomen bij de Bonsi-school in N'Dali
Het plaatselijke team van de Stichting plant bomen bij de Bonsi-school in N'Dali
Sinds 1985 viert Benin elk jaar op 1 juni de nationale ‘boomfeestdag’. Dit jaar lanceerde het lokale team op de nationale boomfeestdag een bebossingscampagne samen met de lagere school van Bonsi in de gemeente N'Dali.
>>> lees verder

Line

Ismael Bako
Ismael Bako op zijn eerste missie als ambassadeur van onze Stichting in Benin
Ismael Bako, Benins-Belgisch profbasketballer en ambassadeur van onze Stichting was van 2 tot 7 juli 2021 in Benin. Hij maakte er kennis met de verschillende projecten en activiteiten van de Stichting op het vlak van landbouw, onderwijs en gezondheid. En.. het mag gezegd dat hij erg onder de indruk was.
>>> lees verder

Line

Gemeenschappelijke moestuinen
Dertien gemeenschappelijke moestuinen ter ondersteuning van onze strijd tegen malnutritie!
Dankzij subsidies van het Fonds Elisabeth en Amelie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, de provincie Antwerpen en de stad Mechelen kunnen we dertien gemeenschappelijke geïrrigeerde moestuinen aanleggen in even zoveel dorpen van de gemeentes N’Dali en Tchaourou!
>>> lees verder

Line

containers
Een vierde én vijfde container vertrekken in september richting Benin
Dankzij onze talrijke sponsors en donateurs kunnen we in september en oktober opnieuw twee bomvolle containers versturen naar Benin. Dat brengt het totaal voor 2021 op vijf containers.
>>> lees verder

Line

Materialise
Indrukken van het Materialise-team na hun verblijf in Benin

Het Materialise-team dat het lokale Hubi & Vinciane Foundation-team kwam ondersteunen als onderdeel van het Summer School-programma, vertrekt met een goede indruk.

>>> lees verder

Line

Galdos Amoussou
Ontmoeting met een voormalig beursstudent van de Materialise Summer School
Mijn naam is Galdos Amoussou, een voormalige beursstudent van de Stichting. Uk woon momenteel in Parakou. Ik kom uit de klas van 2013, meer bepaald uit de tweede klas. Ik ben 25 jaar.
>>> lees verder

Line

Welkom Emile
Welkom Emile

Kleine baby Emile, zoontje van Elisabeth Vandewiele & Olivier Benoit en broertje van Jules, dankt iedereen voor hun gulle giften naar aanleiding van zijn geboorte en is blij dat hij heeft kunnen bijdragen aan betere levensomstandigheden voor de baby’s in Benin.

Een idee voor een eigen lijst ten voordele van de Stichting bij een geboorte ? Voor meer info kijk op de website onder “Doe mee” - “Organiseer een actie”.

>>> lees verder
Line
logo Hubi & Vinciane
In de kijker
  • Bestuurder Paul en zijn echtgenote Trees vieren hun 45 jaar huwelijk.
  • Schilde houdt Verenigingendag op zondag 26 september
  • De Summer School in samenwerking met Materialise
  • Energy Assistance is een vereniging van de Groep ENGIE en de Belgische netbeheerders.
  • Uitgeverij Plantyn schonk in maart maar liefst 25 000 boeken
  • Fonds Elisabeth en Amelie, provincie Antwerpen en stad Mechelen – drie subsidies voor maar liefst dertien gemeenschappelijke groentetuinen!
  • TRIUM Clinical Consulting en QbD organiseren het ganse jaar door activiteiten
>>> lees verder
Line
Bijbenen voor Benin
‘Bijbenen voor Benin’ – van 1 tot 26 december!
Na een jaar onderbreking wegens corona herneemt Daring Club Leuven Atletiek (DCLA) de jaarlijkse traditie: de eindejaarscorrida zal opnieuw plaatsvinden en dat op zondag 26 december 2021. Zolang willen wij echter niet wachten. Omdat onze formule van vorig jaar zo succesvol was, gaan we in 2021 zowel voor de virtuele versie waarbij sportievelingen vanaf 1 december als voor de deelname aan de eindejaarscorrida in Leuven op 26 december.
Hou vanaf oktober jullie mailbox en social media in het oog!
Line
Boeken en posters
26 000 boeken en 1 300 posters voor de scholen in de regio Borgou
In maart 2021 kon onze Stichting maar liefst 26 000 boeken en 1 300 educatieve posters bezorgen aan de 49 basisscholen en 10 secundaire scholen waar ze mee samenwerkt in de regio Borgou. Met dank aan Uitgeverij Plantyn, Uitgeverij Aedis en Materialise
>>> lees verder

Line

Ismael Bako
Ismael Bako bezoekt de opleidingsboerderij van Sokounon

Ismael Bako brengt tijdens zijn eerste missie in Benin een bezoek aan de opleidingsboerderij van Sokounon. Bekijk het videoverslag van zijn bezoek.

>>> lees verder

Line

Stad Mechelen
Stichting Hubi & Vinciane wint wedstrijd “Mechelen Mondiaal voor SDG’s”
Twee ontwikkelingsorganisaties die een link hebben met Mechelen, krijgen van de stad elk 16.767 euro voor hun project rond de SDG’s in het Zuiden. De SDG’s zijn 17 mondiale doelstellingen die tegen 2030 een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.
>>> lees verder

Line

Steun ons project : 13 gemeenschappelijke moestuinen

Gemeenschappelijke moestuinenOp de website vind je een uitgebreide beschrijving van dit project en lees je hoe belangrijk het is iin de strijd tegen de malnutritie in de regio. Onze medewerkers in Benin volgen het project nauwgezet op en leren de vrouwen hoe zij een beter resultaat – een hogere opbrengst – kunnen bekomen.

Maar ook jij kan helpen met een financiële steun voor de aankoop van materialen, zaadgoed en meststoffen.

Een pakketje zaden en plantgoed: 20 euro

Een set gereedschap (spade, hark, hak): 50 euro

Een workshop evenwichtige voeding voor 50 jonge moeders: 100 euro

Bijdrage voor een irrigatiesysteem met zonnepanelen: 150 euro

Bijdrage voor de aanleg van een waterput: 250 euro

Kies voor één of meerdere onderdelen en stort het totale bedrag op het rekeningnummer BE14 7865 8929 4683 van de Stichting Hubi & Vinciane
met als mededeling : Moestuinen.

Via onze website kan je ook online een storting doen.

 
Publicaties
>>> alle nieuwsberichten
>>> alle nieuwsbrieven
Line
Doneer
Line
nieuwsbrief
pdf-versie van de nieuwsbrief
Line
Follow us
Facebook LinkedIn Instagram YouTube Twitter E-mail  
Line
Contact
>>> info@hubi-vinciane.be
>>> heeft u een vraag?
Line

Editoriaal

De wereld staat ondersteboven en de mensheid trekt daar geen lessen uit. Er is niet alleen COVID. De nefaste gevolgen van de klimaatverandering zijn overtuigend zichtbaar in verschroeiende hitte en vernietigende overstromingen. In Afghanistan hebben de grote mogendheden de boel in het honderd gestuurd. In Ethiopië, tot voor kort een modelland in Afrika, staat volk tegen volk op, waardoor sociale en economische opbouw teniet gaat. In Niger en Mali ontvoeren en doden fanatieke groeperingen kinderen. Migratiestromen nemen begrijpelijkerwijs toe, om naar schatting op te lopen tot 200 miljoen mensen op de vlucht die zich tussen nu en 2050 zullen ‘verplaatsen’.

Het lijkt hopeloos, zeker omdat er geopolitiek weinig goeds beweegt. En toch. Aan de basis gebeurt veel dat hoopvol stemt. Niet alleen vindingrijke vormen van solidariteit, maar evenzeer doelgerichte acties van groepen en organisaties. Wat de Stichting en de lokale bevolking samen doen in Bénin moeten we in dat licht benaderen. Doordachte acties en kleinschalige projecten leiden gaandeweg naar elementaire welvaart en welzijn. Deze Nieuwsbrief doet daar verslag van in woord en beeld.

 

 

Prof. Dr. Marc Vervenne
Voorzitter Stichting Hubi & Vinciane
Ererector KU Leuven

Prof. Dr. Marc Vervenne

Line
Line

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kan u zich hier uitschrijven.

We gebruiken uw mailadres voor de Nieuwsbrief, om activiteiten aan te kondigen of om fiscale attesten te bezorgen. In principe volstaan uw naam, voornaam en mailadres als gegevens. Voor het fiscale attest moeten we ook uw adres kennen. Wij bewaren deze gegevens op een beveiligde computer voor de termijn door de wet vereist. Wij geven deze gegevens nooit door aan derden. Uiteraard kunt u op elk gewenst moment uw gegevens inzien, aanpassen of schrappen: rechtsreeks voor het ontvangen van digitale informatie of via een bericht aan info@hubi-vinciane.be voor de gedrukte informatie.

Onze Privacyclausule vindt u op onze website (privacy disclaimer) en daarin staat vermeld welke informatie we over u hebben, hoe we deze gebruiken en welke rechten u heeft. 

Copyrights & copy: Stichting Hubi & Vinciane 2020 - Stichting van Openbaar Nut - Alle rechten voorbehouden.

Line