Is deze mail niet goed leesbaar, bekijk hem dan in uw browser
Stichting Hubi & Vinciane Nieuwbrief
December 2021
Vrolijk Kerstfeest

Editoriaal

De aanslepende pandemie is een vermoeiend verhaal en geen mens kan er iets zinnigs over voorspellen. Vreemd genoeg blijft Afrika relatief gespaard, in vergelijking met de andere continenten. Of is het de stilte voor de storm nu een nieuwe variant aan een opmars bezig is?

In die onzekere context werkt de Stichting naar de maat van haar vermogen krachtig door in én met Benin. Dat blijkt opnieuw in deze nieuwsbrief. Onze overtuiging dat kleinschalige projecten leiden tot verdieping krijgt vorm.

>>> lees verder

Line

Moestuintjes - Challenge
Bijbenen voor Benin 2021
De opbrengst van "Bijbenen voor Benin - 2021" gaat volledig naar het project: "Gezonde voeding, lokaal geteeld"
Op 20 november besliste de stad Leuven echter om de eindejaarscorrida van 26 december NIET te laten doorgaan wegens de stijgende COVID-cijfers. Maar niet getreurd. Onze challenge’ Bijbenen voor Benin 2021 gaat gelukkig nog WEL door. Tot 26 december kun je nog altijd wandelen, lopen of fietsen, waar en wanneer je wil en tegelijk ons helpen om de middelen bij mekaar te krijgen voor ons project "Gezonde voeding, lokaal geteeld".
>>> lees verder

Je kan nog steeds deelnemen aan onze Challenge.
Tot 26 december kan je wandelen, lopen of fietsten.

Schrijf je nu nog in en steun ons project project:
"Gezonde voeding, lokaal geteeld"

Volg de prestaties van onze "Bijbener"
op zijn traject naar Parakou in Benin (en terug).

Line

Summer School
De Summer School in woord en beeld

Gedurende vier weken wordt een groep van 30 leerlingen met goede resultaten in het secundair onderwijs opgeleid en intensief opgevolgd door medewerkers van Materialise en de Stichting. Doel is om aan de drie meest belovende leerlingen een beurs te geven om een universitaire studie te beginnen.

>>> lees verder

Line

Emile Cossi Kouthon
Dr. Emile Cossi Kouthon, directeur van het hospitaal Saint-Martin in Papané
Emile Cossi Kouthon is gynaecoloog-obstetricus in het hospitaal Saint-Martin in Papané. Sinds februari 2017 is hij er ook directeur. Het hospitaal Saint-Martin wordt al tientallen jaren ondersteund door onze Stichting.
>>> lees verder

Line

Biochécoucou Nestor, Maboudou Bédhawi en Habada Hyacinthe
Drie deelnemers die werden geselecteerd voor een studiebeurs: Biochécoucou Nestor, Maboudou Bédhawi en Habada Hyacinthe.

De drie toekomstige universiteitsstudenten zijn uiteraard heel blij met hun selectie. Bij de bekendmaking van de resultaten bedankten zij heel expliciet onze Stichting en het bedrijf Materialise die samen de Summer School opstartten in 2012. We geven jullie graag de reacties van de laureaten mee.

>>> lees verder

Line

Incubatiecentrum Tinré
Eerste steenlegging van het incubatiecentrum
in Tinré

Op vrijdag 5 november 2021 vond de eerste steenlegging plaats van het incubatiecentrum in Tinré in de gemeente N’Dali. Bij de plechtigheid waren onder meer de burgemeester van N’Dali en de vertegenwoordiger van de prefect van Borgou aanwezig.

>>> lees verder

Line

Kerstmarkt
TRIUM en QbD organiseren activiteiten ten voordele van onze Stichting
Met de kerstperiode kunnen collega’s op het kerstmarktje koekjes, bananenchips, siroop en honing uit Benin kopen.
>>> lees verder

Line

Via Via - Taste the world
Inhuldiging van het "ViaVia Travellers café" in Grand Popo
Het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen Ecobénin en Joker dankzij de Stichting Hubi & Vinciane. Centre NONVIGNON is een initiatief van Ecobénin, één van onze partnerorganisaties die duurzaam toerisme aanbiedt en daarnaast ook grote landbouwprojecten coördineert met aandacht voor ecologie en entrepreneurship. In het Centre Nonvignon startte Eco-Bénin een met een HORECA-opleiding voor jongeren uit armere milieus.
>>> lees verder
Line
Rotary Foundation schenkt een waterput aan het dorp Boko
Rotary Foundation schenkt een waterput aan het dorp Boko
De Stichting Hubi & Vinciane en de Belgische Rotary Clubs hebben, via de Global Grant van de Rotary Foundation International, een waterput geschonken aan Boko in de gemeente N’Dali. De waterput werd aangelegd op het terrein van de lagere school van Boko. De inhuldigingsplechtigheid vond plaats op 4 november.
>>> lees verder

Line

Materialise
De Summer School, een samenwerking tussen Materialise en de Stichting
Sinds 2012 werken onze Stichting en Materialise nauw samen bij de organisatie van de jaarlijkse Summer School. Tijdens deze Summer School wordt een groep leerlingen met goede resultaten in het secundair onderwijs gedurende drie weken opgeleid en intensief gevolgd door medewerkers van Materialise en de Stichting.
>>> lees verder

Line

Wereld Toiletdag
Wereldtoiletdag!

Op 19 november was het Wereldtoiletdag. Dat jaarlijks evenement is officieel erkend door de Verenigde Naties en vestigt de aandacht op het belang van goede sanitaire voorzieningen.

>>> Bekijk de video's

Line

Steun ons project : Gemeenschappelijke moestuinen
"Gezonde voeding, lokaal geteeld"

Gemeenschappelijke moestuinenOp de website vind je een uitgebreide beschrijving van dit project en lees je hoe belangrijk het is iin de strijd tegen de malnutritie in de regio. Onze medewerkers in Benin volgen het project nauwgezet op en leren de vrouwen hoe zij een beter resultaat – een hogere opbrengst – kunnen bekomen.

Maar ook jij kan helpen met een financiële steun voor de aankoop van materialen, zaadgoed en meststoffen.

  • Een pakketje zaden en plantgoed: 20 euro
  • Een set gereedschap (spade, hark, hak): 50 euro
  • Een workshop evenwichtige voeding voor 50 jonge moeders: 100 euro
  • Bijdrage voor een irrigatiesysteem met zonnepanelen: 150 euro
  • Bijdrage voor de aanleg van een waterput: 250 euro

Kies voor één of meerdere onderdelen en stort het totale bedrag op het rekeningnummer BE14 7865 8929 4683 van de Stichting Hubi & Vinciane
met als mededeling : "Gemeenschappelijke moestuinen".

Via onze website kan je ook online een storting doen.

 
Publicaties
>>> alle nieuwsberichten
>>> alle nieuwsbrieven
Line
Doneer
Line
nieuwsbrief
pdf-versie van de nieuwsbrief
Line
Follow us
Facebook LinkedIn Instagram YouTube Twitter E-mail  
Line
Contact
>>> info@hubi-vinciane.be
>>> heeft u een vraag?
Line

Editoriaal

De oprichting van een incubatiecentrum voor ondernemerschap in Tinré is daar het bewijs van. De verhalen van Dr. Emile Cossi Kouthon en van de drie laureaten van de ‘Summer School 2021’ maken aanschouwelijk dat het opleiden van jong talent impact heeft. Het evenement ‘Bijbenen voor Benin’ mobiliseert geëngageerde mensen in België en Benin. Zij lopen niet alleen voor de centen, maar evenzeer voor het opbouwen van wederzijdse solidariteit.

Dit is mijn laatste editoriaal. Eind 2021 voltooi ik het mandaat van voorzitter. Het waren acht boeiende jaren van samenwerking met inspirerende mensen. Op 1 januari 2022 treedt de heer Gilles de Kerchove als voorzitter van de Stichting aan. Daar ben ik blij mee. Gilles heeft een loopbaan als Europees topambtenaar achter de rug, in de domeinen van justitie en terrorismebestrijding. Hij kent de wereld en heeft bewezen een hart voor Afrika én voor de Stichting te hebben.

Een testament laat ik niet na. De Stichting is in goede handen. Geëngageerde deskundige bestuurders, een gedreven directie en medewerkers, gemotiveerde donateurs en sympathisanten. In de jaren die komen zullen de projecten op de drie domeinen van gezondheidszorg, voedselwinning en onderwijs op geïntegreerde wijze consolideren, met de terugdringing van de ondervoeding als focus. Het lokale team van de Stichting speelt in toenemende mate een belangrijke rol. De samenwerking met Beninse en Belgische partnerorganisaties stroomlijnt zich. De communicatie met alle belanghebbenden krijgt de volle aandacht.

Aan u, lezer, en aan eenieder die voor de Stichting werkt, wens ik een veilig eindejaar en een harmonisch 2022, ook al lijkt dat vandaag een utopie.

 

Prof. Dr. Marc Vervenne
Voorzitter Stichting Hubi & Vinciane
Ererector KU Leuven

Prof. Dr. Marc Vervenne

Line
Line

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kan u zich hier uitschrijven.

We gebruiken uw mailadres voor de Nieuwsbrief, om activiteiten aan te kondigen of om fiscale attesten te bezorgen. In principe volstaan uw naam, voornaam en mailadres als gegevens. Voor het fiscale attest moeten we ook uw adres kennen. Wij bewaren deze gegevens op een beveiligde computer voor de termijn door de wet vereist. Wij geven deze gegevens nooit door aan derden. Uiteraard kunt u op elk gewenst moment uw gegevens inzien, aanpassen of schrappen: rechtsreeks voor het ontvangen van digitale informatie of via een bericht aan info@hubi-vinciane.be voor de gedrukte informatie.

Onze Privacyclausule vindt u op onze website (privacy disclaimer) en daarin staat vermeld welke informatie we over u hebben, hoe we deze gebruiken en welke rechten u heeft. 

Copyrights & copy: Stichting Hubi & Vinciane 2021 - Stichting van Openbaar Nut - Alle rechten voorbehouden.

Line