Is deze mail niet goed leesbaar, bekijk hem dan in uw browser
Stichting Hubi & Vinciane Nieuwbrief
September 2022

Editoriaal

Wat een eer om de pen ter hand te nemen om het 40-jarig bestaan van onze Stichting te vieren en mooie herinneringen op te halen aan de oprichter, die ons recent heeft verlaten en wiens dochter Pascale de fakkel met hetzelfde enthousiasme heeft overgenomen!

Geboren uit de immense pijn van het verlies van twee kinderen en uit de wens om hun droom verder te zetten, hun droom om Afrika te helpen de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan, is de Stichting vandaag uitgegroeid tot een solide speler in co-ontwikkeling in Benin.

>>> lees verder

Line

40 jaar Hub i& Vinciane

 

Hubi en Vinciane
Stichting Hubi & Vinciane bestaat 40 jaar!

Stichting Hubi & Vinciane (SHV) werd 40 jaar geleden, in 1982, opgericht als eerbetoon aan Hubert (Hubi) Adriaens en Vinciane Van Assche. Beiden waren een jaar voordien omgekomen in een vliegtuigcrash.

Hubi was in die periode geneesheer-directeur van het brousseziekenhuis van Papané en Vinciane, zijn verloofde, gaf wetenschappen en wiskunde in het college van Tchaourou.

Na die dramatische gebeurtenis beslisten de families van Hubi en Vinciane om de droom en het werk van hun kinderen verder te zetten.

Zo ontstond de Stichting Hubi & Vinciane.

>>> lees verder

Line

Morelle Capochichi, gynecologe-verloskundige en hoofdarts van Saint-Jean-de-Dieu in Boko
Een nieuwe kraamafdeling voor het Saint-Jean-de-Dieu ziekenhuis in Boko
De nieuwe kraamafdeling is een van de belangrijkste projecten voor onze Stichting voor de komende jaren. In samenwerking met de eigenaar van het ziekenhuis, het aartsbisdom van Parakou, zullen wij een gloednieuwe kraamafdeling bouwen met een capaciteit van 100 bedden. De specialisaties gynaecologie, verloskunde, neonatologie en gynaecologische chirurgie zullen er een plaats krijgen.
>>> lees verder

Line

gemeenschappelijke moestuinen
De dertien gemeenschappelijke moestuinen zijn klaar!
Dankzij subsidies van het Fonds Elisabeth en Amélie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, de Provincie Antwerpen, de Stad Mechelen, de Provincie West-Vlaanderen en de Provincie Vlaams-Brabant, en de inkomsten van Bijbenen voor Benin 2021 hebben we dertien gemeenschappelijke moestuinen kunnen aanleggen.
>>> lees verder

Line

preventieproject voor
Hubi & Vinciane lanceert het preventieproject voor
niet-overdraagbare ziekten
Stichting Hubi & Vinciane start een nieuw projectop in Benin, meer bepaald een projectter preventie van niet-overdraagbare ziekten(NOA) zoals diabetes en hypertensie of hogebloeddruk.
In partnerschap met Louvain Coopération zalhet uitgerold worden in zes dorpen en stadswijkenin de gemeenten Parakou en Tchaourou.
>>> lees verder

Line

Rahmat Sokouinto
Rahmat Sokouinto, diëtiste en voedings-deskundige, een nieuwe collega voor het team in Benin
Het lokale team van onze Stichting breidt uit: Rahmat Sokouinto, diëtiste en voedingsdeskundige, komt het team versterken.
Zij zal meer concreet het project tegen de niet-overdraagbare ziekten (NOA) leiden. En naar goede gewoonte, stellen we jullie onze nieuwe medewerker voor aan de hand van een kort interview.
>>> lees verder

Line

opleiding over natuurlijke geboortebeperking
Een opleiding over natuurlijke geboortebeperking voor de animatrices van de Stichting
De animatrices van onze Stichting volgden van 1 tot en met 3 juni een opleiding over natuurlijke anticonceptie. We schakelden hiervoor Dr Félix Küchler in, een specialist op het vlak van natuurlijke gezinsplanning. Hij leerde de animatrices hoe ze hun menstuatiecyclus kunnen monitoren.
>>> lees verder
Line
Benin viert 62 jaar onafhankelijkheid in Luik
Benin viert 62 jaar onafhankelijkheid in Luik
In het kasteel van Oupeye in de provincie Luik waren zo’n 150 genodigden aanwezig op de receptie die werd aangeboden door dr. Benoît Akando, de Beninse consul honoraire in België. Een delegatie van onze Stichting was aanwezig in om mee te vieren en kennis te maken met de Beninse diaspora.
>>> lees verder

Line

Ismael Bako
Ismael Bako organiseert een basketbalkamp voor Beninse jongeren
In de eerste week van juli organiseerde hij samen met één van zijn voormalige coaches, Dany Theuwissen, in Cotonou het Ismael Bako Kamp 2022. Zowel de spelers van de nationale U17 meisjes- en jongensselecties als hun coaches werden uitgenodigd.
>>> lees verder

Line

In de kijker
De Stichting in de kijker
  • QbD Clinical, organiseert ook in 2022 het hele jaar door activiteiten ten voordele van onze Stichting.
  • Verkoop kunstwerken Erin Starr ten voordele van onze Stichting
  • Wereldfeesten Leuven 20 en 21 mei 2022
>>> lees verder

Line

Wereldse Zondag
Lekker Benins eten op de Wereldse Zondag 27 november 2022!

Op 27 november organiseert de jongerenwerking van onze Stichting samen met het Wereldcafé in Leuven een Beninse maaltijd. Je kunt kiezen tussen een vlees-en een vegetarisch gerecht. De winst gaat integraal naar onze projecten in Benin.

Trommel zoveel mogelijk familie, vrienden, buren, collega’s, verre en minder verre kennissen … op en schrijf je in nu het nog kan. De plaatsen zijn immers beperkt. De maaltijd betaal je op voorhand. De drankjes betaal je ter plaatse in het Wereldcafé, Joris Helleputteplein 2 te 3000 Leuven.

Inschrijven doe je via: https://wereldsezondag.hubi-vinciane.be

>>> Meer info

Line

Rijst met bonen
Rijst met bonen, een van de populairste gerechten in Benin
Rijst met bonen, of Atassi zoals men in het Fon zegt, en Waké zoals men in het Dendi en Bariba zegt, is een van de populairste gerechten in Benin. Om dat gerecht te bereiden, heb je rijst en bonen nodig, een ketel, water, vuur en rode potasse, gemaakt van de geroosterde gedroogde blaadjes van de amarant.
>>> lees verder

Line

Sint-Pietersschool
Twinning tussen Sint-Pietersschool in Mechelen en Bonsi school in N’Dali
Hoe breng je twee verschillende werelden dichter bij elkaar? En hoe zorg je ervoor dat die andere wereld geen ver van mijn bed show blijft? Wel, door die twee werelden in contact te brengen met elkaar en door hen van mens tot mens te laten communiceren. Dat is wat we beogen met het twinning project: scholen van ‘hier’ (België) en scholen van ‘daar’ (Benin) laten samenwerken.
>>> lees verder

Line

Technische en financiele partners
Bijeenkomst van de technische en financiële partners werkzaam in Borgou
Op donderdag 9 juni 2022 organiseerde de Association pour le Développement des Communes de Borgou (ADECOB) een bijeenkomst voor alle uitvoerend secretarissen én alle technische en financiële partners (TFP’s) actief in de regio Borgou. Onze Stichting, met activiteiten in drie gemeenten van de regio Borgou, ging graag in op het initiatief.
>>> lees verder

Line

Steun ons project
Een nieuwe materniteit
voor Saint-Jean-de-Dieu in Boko

Dr. Morelle CapochichiOp de website vind je een interview metDr. Morelle Capochichi, gynaecologe-verloskundige en hoofdarts van het hospitaal Saint-Jean-de-Dieu in Boko over de bouw van de nieuwe materniteit.

Help ons om de nodige financiën bij elkaar te sprokkelen voor de bouw van een nieuwe en grotere materniteit.

Alle bijdragen zijn welkom op rekening BE14 7865 8929 4683 van de Stichting Hubi & Vinciane met als mededeling “Materniteit”.

Via onze website kan je ook online een storting doen.

 
Publicaties
>>> alle nieuwsberichten
>>> alle nieuwsbrieven
Line
Doneer
Line
Nieuwsbrief 2022 Q3
pdf-versie van de nieuwsbrief
Line
Follow us
Facebook LinkedIn Instagram YouTube Twitter E-mail  
Line
Contact
>>> info@hubi-vinciane.be
>>> heeft u een vraag?
Line

Editoriaal

 

De jarenlange stabiliteit van de Stichting is te danken aan verschillende factoren. Allereerst de creativiteit, de energie en de toewijding van een formidabel team in Parakou en een team in België. Een partnerschap gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen.

De ambitie om te focussen: geografisch (centraal Benin), thematisch (gezondheid, landbouw, onderwijs) en vooral menselijk (prioriteit voor de jongeren en vooral de vrouwen om hen tot volwaardige ontwikkelingsactoren te maken).

De voortdurende aandacht om te innoveren (aquaponics, de productie van maandverband uit bananenvezels, de opstart van een incubator voor mini-ondernemingen).

En tot slot, uw blijvende vrijgevigheid, beste vrienden van de Stichting.

Wij zijn er u oneindig dankbaar voor!

 

Gilles de Kerchove
Voorzitter Stichting Hubi & Vinciane

Gilles de Kerchove

Line
Line

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kan u zich hier uitschrijven.

We gebruiken uw mailadres voor de Nieuwsbrief, om activiteiten aan te kondigen of om fiscale attesten te bezorgen. In principe volstaan uw naam, voornaam en mailadres als gegevens. Voor het fiscale attest moeten we ook uw adres kennen. Wij bewaren deze gegevens op een beveiligde computer voor de termijn door de wet vereist. Wij geven deze gegevens nooit door aan derden. Uiteraard kunt u op elk gewenst moment uw gegevens inzien, aanpassen of schrappen: rechtsreeks voor het ontvangen van digitale informatie of via een bericht aan info@hubi-vinciane.be voor de gedrukte informatie.

Onze Privacyclausule vindt u op onze website (privacy disclaimer) en daarin staat vermeld welke informatie we over u hebben, hoe we deze gebruiken en welke rechten u heeft. 

Copyrights & copy: Stichting Hubi & Vinciane 2022 - Stichting van Openbaar Nut - Alle rechten voorbehouden.

Line